Biz vitaminlərin orqanizmə təsirini araşdırdıq. Həkimlərlə söhbət etdik . Onlardan vitaminlərin orqanizmdə rolu , əhəmiyyəti, çatışmamazlığı zamanı əmələ gələn xəstəliklər haqqında məlumat öyrəndik . Valideynlərimizin bu barədə fikirlərini öyrəndik. Kitabxanadan , internetdən məlumat topladıq. Yoldaşlarımızla birgə həkim müayinəsindən keçdik. Araşdırma zamanı həkimlərlə söhbətdən aydın oldu ki ,İnsan orqanizminin normal fəaliyyəti üçün orqanizmə daim müxtəlif maddələr daxil olmalıdır - zülallar, yağlar, karbohidratlar, müxtəlif makro- və mikroelementlər, vitaminlər
Vitaminlərin orqanizmdə rolu çox böyükdür, onlar müxtəlif proseslərdə aktiv iştirak edir. Orqanizmin vitaminlərə olan gündəlik tələbatı çox da böyük deyil. Lakin hətta hər hansı bir vitaminin çatışmazlığı müxtəlif pozulmalara səbəb ola bilər. Vitaminlərin orqanizmə daxil olması pozulduqda hipovitaminoz, vitaminlərin daxil olması tam kəsildikdə isə avitaminoz inkişaf edir. Hər ikisi insanın sağlamlığı üçün ziyanlıdır. vitaminlər orqanizmə daima xaricdən daxil olmalıdır.
Vitaminlərin orqanizmdə rolu çox böyükdür, onlar müxtəlif proseslərdə aktiv iştirak edir. Orqanizmin vitaminlərə olan gündəlik tələbatı çox da böyük deyil. Lakin hətta hər hansı bir vitaminin çatışmazlığı müxtəlif pozulmalara səbəb ola bilər. Vitaminlərin orqanizmə daxil olması pozulduqda hipovitaminoz, vitaminlərin daxil olması tam kəsildikdə isə avitaminoz inkişaf edir. Hər ikisi insanın sağlamlığı üçün ziyanlıdır. vitaminlər orqanizmə daima xaricdən daxil olmalıdır.
- A vitamini kökdə balıq yağı , qaraciyər , böyrək, süd, yumurta sarısı, buğda, göbələk, paxlalı bitkilər, fıstıq, qoz və pomidorda daha çox rast gəlinir. İspanaq, şalğam, balqabaq, mərcimək, qovun, qırmızı bibər, qreyfurt, noxud, qarpız, qaysıda da A vitamininə rast gəlinir.
Bədəndə sümüklərin , dişlərin , dərinin və oynaqların inkişafını və güclənməsini təmin edir. Yaraları yaxşılaşdırır və toxumaları yeniləyir. Xərçəng və ürək xəstəliklərindən qoruyur. İmmunitet sistemini gücləndirir. Xəstəliklərə qarşı müqaviməti artırır
- B vitamini ət, balıq, yağsız süd, qatıq, banan, göyərtilər, lobya, mərci, noxudda daha çoxdur
- C bir çox tərəvəzlərdə itburnu, qara qarağat, çaytikanı,soğan bibər, kələm, pomidor, sitrus meyvələri (limon, portağal və s.), çiyələk, ispanaq, cəfəri, şüyüd, qoz və s.cəfəridə, balqabaqda, soğanda və pomidorda daha çox olur.
Bədəndə sümüklərin , dişlərin , dərinin və oynaqların inkişafını və güclənməsini təmin edir. Yaraları yaxşılaşdırır və toxumaları yeniləyir. Xərçəng və ürək xəstəliklərindən qoruyur. İmmunitet sistemini gücləndirir. Xəstəliklərə qarşı müqaviməti artırır
- D süd, kərə yağı , pendir balıq, qaraciyərdə daha çoxdur. D vitamini çox olarsa, sümükdə kalsiumun miqdarı artır. D vitamini dişlərin və sümüklərin inkişafında çox vacibdir.
Əla!!
ОтветитьУдалить